Tag Archives: SOUTH DERBYSHIRE

Extension to ‘Sophie’s House’

  A change in our client’s circumstances meant that they were now the occupants of the house that we had originally designed for their daughter in the garden of their former family home. Having lived in the house for some time they had realised a desire for a separate living room and additional wardrobe space for the master bedroom. They also wished to improve the only first floor bedroom to provide more comfortable accommodation for children and grandchildren who visit regularly. Our approach sought to maintain the visual integrity of the original house with the addition of a ‘projecting box’, a contrasting architectural form in matching materials. The extension features strategically placed openings to take advantage of views of the beautiful garden and forms a south-facing courtyard. Internally the extension creates a well-proportioned space in which our client can relax when their assistance as grandparents is not required!

Sophie’s House

Our clients wanted a fully accessible house for their daughter within the grounds of their existing home.

The design is conceptualized as a walled secret garden, continuing from the existing boundary wall, and forms the north elevation of the new house. The heavily insulated walls are clad on the north side in render and with larch on the south.

Slot glazing minimizes heat loss on all elevations except the southern aspect, which enjoys views over the ‘secret garden’ and access out onto a south-facing patio.

The energy efficient house is fitted with a simple strip of Solar Photovoltaic panels which take full advantage of the near perfect orientation.

Wards shoe shop, Chesterfield

Our client was set to open a new store for their growing business within a shopping centre in Chesterfield. The time period between getting the keys and opening before Christmas was 2 weeks and so the programme was tight!

The fixtures and fittings were carefully planned, pre-fabricated and installed within the 2 week 'window' and the shop opened as planned. We think it looks great which is testament to the workmanship of local contractor H.A.Briddon Ltd. and the organisation of the client.

Potter Street

Our clients purchased a Grade II listed thatched cottage with a long sunny garden. The cottage had limited space, was cold, damp and expensive to heat. Thermal improvement of the existing fabric was constrained by the listed status, so a case was put together to extend to form a thermally superior part of the building for lounge and sleeping accommodation, with kitchen, dining and guest accommodation in the original house.

To avoid interfering with the thatched roof, a glazed link joins the old to the new, which is a contemporary timber framed structure with a mixture of traditional and modern materials. The project ultimately received an award from the Civic Society.

Hightrees

Our clients bought a house with a very austere appearance externally, and a ‘warren’ like interior.

We opened up the plan internally to create interest and admit more height within the building. In addition we remodelled the houses’ staircase.

To create additional kitchen and dining space our clients wanted to build a series of linked “pavilions” each with glazed pyramid roof lights and a planted roof. These structures “wrap around” the building which in turn adds life, texture and vitality to the original House.

Terraces accessed from the new spaces link the building and garden better and helped integrate the built elements with the landscape.