Tag Archives: GRT Architecture

Garden room extension

 This single storey rear extension improves the visual and physical connection between the house and the garden whilst providing additional living space to compensate for the loss of space that was taken up by the provision of a comfortable office space for our client who works from home on a regular basis. Previously the property had no doors on the rear elevation, only windows. Also the floor level of the property was set approximately 1 meter higher than that of the garden. The extension, which has a floor level lower than that of the house, bridges the level difference with external steps allowing access from the extension to the garden. Within the extension the consistent ceiling height spanning between old and new gives the internal space a light and airy feel whilst the tall openings serve to maintain views of the garden from the kitchen and dining room. The splayed wall of the extension was implemented to allow greater privacy for both our client and the adjoining neighbour. The original brick outbuilding was adapted and incorporated into the design to form a practical utility area whilst enabling access from front-to-back without the need to pass through the living spaces.