Tag Archives: DESIGN

Extension to ‘Sophie’s House’

  A change in our client’s circumstances meant that they were now the occupants of the house that we had originally designed for their daughter in the garden of their former family home. Having lived in the house for some time they had realised a desire for a separate living room and additional wardrobe space for the master bedroom. They also wished to improve the only first floor bedroom to provide more comfortable accommodation for children and grandchildren who visit regularly. Our approach sought to maintain the visual integrity of the original house with the addition of a ‘projecting box’, a contrasting architectural form in matching materials. The extension features strategically placed openings to take advantage of views of the beautiful garden and forms a south-facing courtyard. Internally the extension creates a well-proportioned space in which our client can relax when their assistance as grandparents is not required!

Panoramic garden room extension

 This small but effective addition to a circa 1970’s house was inspired by the recently implemented landscaping scheme which features interesting angled patios and raised beds in a clean, modern style. The concept for the extension was to harmonise with the landscape designer’s stylistic approach and this is reflected in the plan form and the volume of the garden room. The shape of the extension coupled with the sloping ceiling created some design challenges in particular in relation to the construction of the roof as the height at which it abuts the walls changes gradually almost all the way around the perimeter which adds to the interest of the space internally. The extension provides our client with a comfortable dining space with an unobstructed panoramic view of the garden where previously the visual connection was rather limited. Through the incorporation of transparent corners views from other rooms with a garden facing aspect are largely maintained thereby reducing the impact of the extension on our clients enjoyment of such spaces.

Extension to Listed Building

This Listed building and former Courthouse had been converted to a small house and extended at lower ground level to the rear with a timber and glazed addition incorporating living accommodation. We were appointed to look at converting an existing loft space adding additional bedroom accommodation, but a pre-application process revealed this would not be supported. Therefore, alternative options were presented and a side extension proved to be the preferred option. The new addition aims to be diminutive with accommodation tucked into an under-croft level, appearing single-storey from the street. The architecture is also modern in style and broken away from the existing, but utilizing similar materials for visual continuity.

Arts and Crafts addition

Our clients had recently purchased a large detached property with an annexe building at the rear of their garden. They wanted to make this little building work for them and help fund extensions and improvements to their new home. The annexe was formerly a golf house ancillary to a golf course which had long since been developed as a housing estate. The main house itself is a well-proportioned arts and crafts home with original features of the period, but lacking in modern facilities to service large reception spaces. Our design for both buildings seeks to reference the materiality of the principle house, with its red clay-tile roofing, but eschewing vertical mullioned glazing and instead utilizing large-format modern versions.

Hillside extension

Our clients had recently purchased this mid-century gem with jaw dropping views overlooking the Derwent valley to the rear. The existing house is upside down, with bedroom on the lower level and clings to a steep slope with the rear garden a further level down. Space to the side of the house presented the most obvious location for an extension, replacing a dilapidated patio area. We designed a two-storey extension to tone in with the modern architecture, with large-format glazing to the south overlooking the valley and access out at lower-ground level from the master suite to a new terrace area.

Extension over garage

 Our client wished to increase the living area and to take advantage of the views on offer over the Ecclesbourne valley and we proposed to build over the existing double garage with a lightweight timber frame. The styling of the extension provides a timely 'facelift' to the existing bungalow. Almost complete, these latest photographs show promising signs of what will be a fantastic space.

Extension to Smithy cottage

 This project required a phased response. Initially the existing cottage was to undergo a scheme of wholesale refurbishment and modernisation in order for the clients to move in from their temporary rented home. Some of the rooms needed to be easily changed over once an extension was designed, approved and built; for instance the temporary kitchen is now the utility room.

Our brief was to create a large extension which would accommodate the main living spaces, master bedroom and a guest suite. The principle behind the concept was to orientate the structure to maximise the views over the adjacent Ogston Reservoir and surrounding woodland. This resulted in a modern, juxtaposed form, which contrasts with the original traditional stone cottage.

Our clients had been inspired by several elements of design from travelling and were keen to incorporate many such as ‘hit & miss’ timber cladding. To date, the house hasn’t generated a single energy bill after being fitted with Air Source Heat Pumps and Solar PV arrays on the roof. When the sun is shining, they are often in credit and receiving a return from the National Grid.