Garden room extension

 This single storey rear extension improves the visual and physical connection between the house and the garden whilst providing additional living space to compensate for the loss of space that was taken up by the provision of a comfortable office space for our client who works from home on a regular basis. Previously the property had no doors on the rear elevation, only windows. Also the floor level of the property was set approximately 1 meter higher than that of the garden. The extension, which has a floor level lower than that of the house, bridges the level difference with external steps allowing access from the extension to the garden. Within the extension the consistent ceiling height spanning between old and new gives the internal space a light and airy feel whilst the tall openings serve to maintain views of the garden from the kitchen and dining room. The splayed wall of the extension was implemented to allow greater privacy for both our client and the adjoining neighbour. The original brick outbuilding was adapted and incorporated into the design to form a practical utility area whilst enabling access from front-to-back without the need to pass through the living spaces.

Extension to ‘Sophie’s House’

  A change in our client’s circumstances meant that they were now the occupants of the house that we had originally designed for their daughter in the garden of their former family home. Having lived in the house for some time they had realised a desire for a separate living room and additional wardrobe space for the master bedroom. They also wished to improve the only first floor bedroom to provide more comfortable accommodation for children and grandchildren who visit regularly. Our approach sought to maintain the visual integrity of the original house with the addition of a ‘projecting box’, a contrasting architectural form in matching materials. The extension features strategically placed openings to take advantage of views of the beautiful garden and forms a south-facing courtyard. Internally the extension creates a well-proportioned space in which our client can relax when their assistance as grandparents is not required!

Panoramic garden room extension

 This small but effective addition to a circa 1970’s house was inspired by the recently implemented landscaping scheme which features interesting angled patios and raised beds in a clean, modern style. The concept for the extension was to harmonise with the landscape designer’s stylistic approach and this is reflected in the plan form and the volume of the garden room. The shape of the extension coupled with the sloping ceiling created some design challenges in particular in relation to the construction of the roof as the height at which it abuts the walls changes gradually almost all the way around the perimeter which adds to the interest of the space internally. The extension provides our client with a comfortable dining space with an unobstructed panoramic view of the garden where previously the visual connection was rather limited. Through the incorporation of transparent corners views from other rooms with a garden facing aspect are largely maintained thereby reducing the impact of the extension on our clients enjoyment of such spaces.