Tag Archives: MELBOURNE

Potter Street

Our clients purchased a Grade II listed thatched cottage with a long sunny garden. The cottage had limited space, was cold, damp and expensive to heat. Thermal improvement of the existing fabric was constrained by the listed status, so a case was put together to extend to form a thermally superior part of the building for lounge and sleeping accommodation, with kitchen, dining and guest accommodation in the original house.

To avoid interfering with the thatched roof, a glazed link joins the old to the new, which is a contemporary timber framed structure with a mixture of traditional and modern materials. The project ultimately received an award from the Civic Society.

Hightrees

Our clients bought a house with a very austere appearance externally, and a ‘warren’ like interior.

We opened up the plan internally to create interest and admit more height within the building. In addition we remodelled the houses’ staircase.

To create additional kitchen and dining space our clients wanted to build a series of linked “pavilions” each with glazed pyramid roof lights and a planted roof. These structures “wrap around” the building which in turn adds life, texture and vitality to the original House.

Terraces accessed from the new spaces link the building and garden better and helped integrate the built elements with the landscape.
 

Stable Block Conversion

A tired and worn-out modern stable building is transformed to create a beautiful new home.

Our clients owned the stables and hoped to convert them into a stylish new home. However, because the building was outside the area considered by The Local Planning Authority as suitable for residential development, they were insistent that any conversion would need be undertaken without significant alteration or extension.

As we were not able to increase the “footprint” of the building, we suggested that the roof could be extended to create a sense of arrival, a “port-cochere.” This would provide covered space for parking, deliveries, log storage and for outdoor dining.

For the interior, we put it to the planning authority that if we could not change the plan form, we could instead excavate part of the building. This allowed us to introduce a variety of interior spaces, such as double height rooms and galleried areas with upper level rooms accessed over a bridge across the ground floor living space.

You now arrive at the house under the “port-cochere” and enter through the fully glazed gable wall into a hallway flooded with light. From the hallway you can go down half a level to the kitchen, or up half a level to a gallery overlooking a full height living space. From the gallery a short bridge connects you to the first floor bedrooms.