Tag Archives: LISTED BUILDING

Barn conversion

 This single storey, curtilage listed, former cattle barn had been semi-converted previously for use as a cinema room but, after the client’s children had left home, it had become disused other than for general storage.

The brief was to convert this into a self-contained annex in which the client’s sister could stay without dependence upon her family during her frequent visits to the Peak District.

The conversion creates a modest yet comfortable 'studio apartment' with a mezzanine sleeping gallery nestled in the roof volume. Definition of areas within the open plan is provided by the existing timber trusses which provide 'bays' in which sleeping, living and kitchen/dining spaces are set out within.

External Terrace

 This small project makes a big impact! This property has access to particularly impressive vistas but, frustratingly, the former arrangement didn’t allow our client to enjoy the setting fully. We devised a scheme to alter and extend the existing, narrow, raised patio with a circular layout forming an external dining area.
The cylindrical form is wrapped in larch to sympathetically contrast with stonework which features heavily in the original building. A helical stone staircase, beautifully built by H.A Briddon of Tansley, leads to an external lower terrace providing further entertaining space for maximum enjoyment of the gardens and wider landscape.

Sydnope Stand

 It’s not every day we get asked to design an extension to a castle!!!! Pre-application discussions with planning and conservation officers proved lengthy given that the former hunting lodge is within the original curtilage of the listed Sydnope Hall.


The modern extension is cut into the sloping site and appears subservient to the host building. The verticality of the façade treatment reflects the dense woodland surrounding the extension and views out of the living and bedroom spaces give the feeling of being in the tree canopy. A feature plywood wall brings the woodland inside.

New Bath Hotel

The New Bath Hotel is something of a hidden gem in Derbyshire, despite several poor quality additions and alterations in the past. The building lay empty for many years since closing and the interiors were left eerily staged as though only recently evacuated.

We took the client’s exacting brief for a high quality hotel and through negotiation with conservation officers, delivered additional spa facilities within the existing footprint, whilst reinstating original features.

The works to the hotel constituted the initial phase of development of the site. A preliminary feasibility study undertaken by us highlighted further opportunities such as the conversion of a barn into a cafe, housing around the tennis court and renovation of indoor and outdoor natural spring water pools, the latter of which are the largest in Britain and make the project unique. We continue to work with the client on the delivery of these additional assets, which will make the hotel truly world class.

Potter Street

Our clients purchased a Grade II listed thatched cottage with a long sunny garden. The cottage had limited space, was cold, damp and expensive to heat. Thermal improvement of the existing fabric was constrained by the listed status, so a case was put together to extend to form a thermally superior part of the building for lounge and sleeping accommodation, with kitchen, dining and guest accommodation in the original house.

To avoid interfering with the thatched roof, a glazed link joins the old to the new, which is a contemporary timber framed structure with a mixture of traditional and modern materials. The project ultimately received an award from the Civic Society.

Forester’s Lodge

Forester’s Lodge is a Grade 2 Listed former Coach House. The building is an interesting example of its kind, symmetrically organized around a central tower, however, a freak flash flood rendered the building uninhabitable and our client had to move into rented accommodation. This was seen as an opportunity to re-model and extend the building.

We simplified the window patterns to create more light and drama. False ceilings were removed which, in addition to exposing the historic roof structure, allowed us to introduce a series of galleries with service space, such as shower rooms and dressing areas, tucked beneath.

We also built 2 additional bedrooms. The approach taken to preserve the character of the historic building was to connect these with a simple glass link with a lead roof as a contrasting contemporary intervention. This link created an entrance with sunken living space and a gallery above.

McCall’s Special Products

 A redundant brick Victorian workshop was repaired and re-modelled to create office accommodation as well as shower and amenity facilities for steel workers in the adjoining factory. McCalls make tensile steel components and these were incorporated into the design. A potentially gloomy deep plan office at first floor was turned to advantage by the installation of a stretched fabric tensile ceiling which floods the space with natural daylight.

Jay’s Cottage

 This is a project to restore and repair a collection of outbuildings in Roston, Derbyshire.

An interesting house, derelict for around 25 years and a pig sty are to be carefully re-built, while a less attractive linking agricultural shed is to be replaced with a contemporary alternative.

The conversion will create a sustainable family home using a Ground Source Heat Pump and a reed bed drainage system.