Tag Archives: EXTENSION

Extension to Smithy cottage

 This project required a phased response. Initially the existing cottage was to undergo a scheme of wholesale refurbishment and modernisation in order for the clients to move in from their temporary rented home. Some of the rooms needed to be easily changed over once an extension was designed, approved and built; for instance the temporary kitchen is now the utility room.

Our brief was to create a large extension which would accommodate the main living spaces, master bedroom and a guest suite. The principle behind the concept was to orientate the structure to maximise the views over the adjacent Ogston Reservoir and surrounding woodland. This resulted in a modern, juxtaposed form, which contrasts with the original traditional stone cottage.

Our clients had been inspired by several elements of design from travelling and were keen to incorporate many such as ‘hit & miss’ timber cladding. To date, the house hasn’t generated a single energy bill after being fitted with Air Source Heat Pumps and Solar PV arrays on the roof. When the sun is shining, they are often in credit and receiving a return from the National Grid.

House in the woods

 Our client’s purchased this 1950’s property for its setting despite their dislike for the house itself! We worked with them to develop a scheme involving substantial extensions and structural alterations as well as landscape interventions. The side extension houses a generous, top-lit, open-plan kitchen and dining area whilst the rear extension provides a comfortable master bedroom suite with a private rooftop terrace overlooking the woodland setting that originally ‘sealed the deal’!

The Homestead

 A fast flowing watercourse that runs past the house provided an interesting challenge to what was otherwise a fairly straightforward brief! Our response was a glass-enclosed ‘floating’ bridge over the watercourse to more functional utility and bathroom spaces. The extension reads as a garden pavilion, providing an impressive entrance courtyard and improved access to a peaceful, leafy garden beyond.