Tag Archives: DEREK TROWELL ARCHITECTS

House in the woods

 Our client’s purchased this 1950’s property for its setting despite their dislike for the house itself! We worked with them to develop a scheme involving substantial extensions and structural alterations as well as landscape interventions. The side extension houses a generous, top-lit, open-plan kitchen and dining area whilst the rear extension provides a comfortable master bedroom suite with a private rooftop terrace overlooking the woodland setting that originally ‘sealed the deal’!

External Terrace

 This small project makes a big impact! This property has access to particularly impressive vistas but, frustratingly, the former arrangement didn’t allow our client to enjoy the setting fully. We devised a scheme to alter and extend the existing, narrow, raised patio with a circular layout forming an external dining area.
The cylindrical form is wrapped in larch to sympathetically contrast with stonework which features heavily in the original building. A helical stone staircase, beautifully built by H.A Briddon of Tansley, leads to an external lower terrace providing further entertaining space for maximum enjoyment of the gardens and wider landscape.

The Homestead

 A fast flowing watercourse that runs past the house provided an interesting challenge to what was otherwise a fairly straightforward brief! Our response was a glass-enclosed ‘floating’ bridge over the watercourse to more functional utility and bathroom spaces. The extension reads as a garden pavilion, providing an impressive entrance courtyard and improved access to a peaceful, leafy garden beyond.

Sydnope Stand

 It’s not every day we get asked to design an extension to a castle!!!! Pre-application discussions with planning and conservation officers proved lengthy given that the former hunting lodge is within the original curtilage of the listed Sydnope Hall.


The modern extension is cut into the sloping site and appears subservient to the host building. The verticality of the façade treatment reflects the dense woodland surrounding the extension and views out of the living and bedroom spaces give the feeling of being in the tree canopy. A feature plywood wall brings the woodland inside.

Camping pod

 We call it the 'Jabba'! It is a partially pre-fabricated, modular building which is being let out on an existing campsite in the Peak District.

The design allows the building to be assembled quickly and relatively easily, and the size can be reduced or increased to suit a variety of purposes such as a garden office/studio, a bird hide or an outdoor classroom.

The 'Jabba' is clad in rough sawn larch but many other materials could be used including slate, wriggly tin etc.

Sophie’s House

Our clients wanted a fully accessible house for their daughter within the grounds of their existing home.

The design is conceptualized as a walled secret garden, continuing from the existing boundary wall, and forms the north elevation of the new house. The heavily insulated walls are clad on the north side in render and with larch on the south.

Slot glazing minimizes heat loss on all elevations except the southern aspect, which enjoys views over the ‘secret garden’ and access out onto a south-facing patio.

The energy efficient house is fitted with a simple strip of Solar Photovoltaic panels which take full advantage of the near perfect orientation.

Wards shoe shop, Chesterfield

Our client was set to open a new store for their growing business within a shopping centre in Chesterfield. The time period between getting the keys and opening before Christmas was 2 weeks and so the programme was tight!

The fixtures and fittings were carefully planned, pre-fabricated and installed within the 2 week 'window' and the shop opened as planned. We think it looks great which is testament to the workmanship of local contractor H.A.Briddon Ltd. and the organisation of the client.