Tag Archives: DERBYSHIRE

Extension to Listed Building

This Listed building and former Courthouse had been converted to a small house and extended at lower ground level to the rear with a timber and glazed addition incorporating living accommodation. We were appointed to look at converting an existing loft space adding additional bedroom accommodation, but a pre-application process revealed this would not be supported. Therefore, alternative options were presented and a side extension proved to be the preferred option. The new addition aims to be diminutive with accommodation tucked into an under-croft level, appearing single-storey from the street. The architecture is also modern in style and broken away from the existing, but utilizing similar materials for visual continuity.

Arts and Crafts addition

Our clients had recently purchased a large detached property with an annexe building at the rear of their garden. They wanted to make this little building work for them and help fund extensions and improvements to their new home. The annexe was formerly a golf house ancillary to a golf course which had long since been developed as a housing estate. The main house itself is a well-proportioned arts and crafts home with original features of the period, but lacking in modern facilities to service large reception spaces. Our design for both buildings seeks to reference the materiality of the principle house, with its red clay-tile roofing, but eschewing vertical mullioned glazing and instead utilizing large-format modern versions.

Hillside extension

Our clients had recently purchased this mid-century gem with jaw dropping views overlooking the Derwent valley to the rear. The existing house is upside down, with bedroom on the lower level and clings to a steep slope with the rear garden a further level down. Space to the side of the house presented the most obvious location for an extension, replacing a dilapidated patio area. We designed a two-storey extension to tone in with the modern architecture, with large-format glazing to the south overlooking the valley and access out at lower-ground level from the master suite to a new terrace area.

Extension to Smithy cottage

 This project required a phased response. Initially the existing cottage was to undergo a scheme of wholesale refurbishment and modernisation in order for the clients to move in from their temporary rented home. Some of the rooms needed to be easily changed over once an extension was designed, approved and built; for instance the temporary kitchen is now the utility room.

Our brief was to create a large extension which would accommodate the main living spaces, master bedroom and a guest suite. The principle behind the concept was to orientate the structure to maximise the views over the adjacent Ogston Reservoir and surrounding woodland. This resulted in a modern, juxtaposed form, which contrasts with the original traditional stone cottage.

Our clients had been inspired by several elements of design from travelling and were keen to incorporate many such as ‘hit & miss’ timber cladding. To date, the house hasn’t generated a single energy bill after being fitted with Air Source Heat Pumps and Solar PV arrays on the roof. When the sun is shining, they are often in credit and receiving a return from the National Grid.

Barn conversion

 This single storey, curtilage listed, former cattle barn had been semi-converted previously for use as a cinema room but, after the client’s children had left home, it had become disused other than for general storage.

The brief was to convert this into a self-contained annex in which the client’s sister could stay without dependence upon her family during her frequent visits to the Peak District.

The conversion creates a modest yet comfortable 'studio apartment' with a mezzanine sleeping gallery nestled in the roof volume. Definition of areas within the open plan is provided by the existing timber trusses which provide 'bays' in which sleeping, living and kitchen/dining spaces are set out within.