All posts by Derek Trowell

Sophie’s House

Our clients wanted a fully accessible house for their daughter within the grounds of their existing home.

The design is conceptualized as a walled secret garden, continuing from the existing boundary wall, and forms the north elevation of the new house. The heavily insulated walls are clad on the north side in render and with larch on the south.

Slot glazing minimizes heat loss on all elevations except the southern aspect, which enjoys views over the ‘secret garden’ and access out onto a south-facing patio.

The energy efficient house is fitted with a simple strip of Solar Photovoltaic panels which take full advantage of the near perfect orientation.

Wards shoe shop, Chesterfield

Our client was set to open a new store for their growing business within a shopping centre in Chesterfield. The time period between getting the keys and opening before Christmas was 2 weeks and so the programme was tight!

The fixtures and fittings were carefully planned, pre-fabricated and installed within the 2 week 'window' and the shop opened as planned. We think it looks great which is testament to the workmanship of local contractor H.A.Briddon Ltd. and the organisation of the client.

New Bath Hotel

The New Bath Hotel is something of a hidden gem in Derbyshire, despite several poor quality additions and alterations in the past. The building lay empty for many years since closing and the interiors were left eerily staged as though only recently evacuated.

We took the client’s exacting brief for a high quality hotel and through negotiation with conservation officers, delivered additional spa facilities within the existing footprint, whilst reinstating original features.

The works to the hotel constituted the initial phase of development of the site. A preliminary feasibility study undertaken by us highlighted further opportunities such as the conversion of a barn into a cafe, housing around the tennis court and renovation of indoor and outdoor natural spring water pools, the latter of which are the largest in Britain and make the project unique. We continue to work with the client on the delivery of these additional assets, which will make the hotel truly world class.

Park Lane

An attractive Edwardian House had been ruined by unfortunate extensions to the rear and side so our clients took the bold decision to demolish these and replace with a better quality addition that would improve the aesthetics and function of the house. We felt it was important not to destroy the character of the original building, one of a pair, which made an important contribution to the conservation area.

We decided to continue the theme of brick boundary walls along the street to create a gated entrance and hidden courtyard. Behind this courtyard a narrow, two storey link joins the main extension, which returns to present a gable to the street. This allows the extension to read as a separate building to the main house and thereby preserving its double-fronted character.

Garden room

Our client’s front door opened directly into their kitchen. They wanted a porch, but, in their own words, “an interesting one”.

We looked at the house and the garden. There was an interesting view which the house design failed to capture, and an attractive tree on the front lawn.

We designed the porch to frame the new view with an angled wall opening up the space until it was big enough to fit a dining table. The angled wall means that the roof dips into the corner; this leaves a view of the tree from the house as well as the garden.

A large section of patent glazing over the kitchen window means that the space remains light and sunny.

2 Dale Road

 2 Dale Road is an attractive turn of the century building in a prominent position in Matlock town centre. It was formerly a hotel.

We were asked to come up with a layout to achieve 4 flats for a developer interested in obtaining a planning consent for residential change of use.

The developer’s view was that small, affordable flats would work well in Matlock, and close to shops and public transport links.

The problem we faced was how to resolve fire and acoustic issues and to provide good levels of light and storage within limited space and no prospect of adding additional windows.

The solution was to keep the flats open plan using screens instead of walls. the screens double up as storage and light permeable.

We believe this is a good way of regenerating an interesting building which has been empty for some years and will now provide affordable housing and help bring life back to the town centre during the evening and weekends when shops are closed.

McCall’s Special Products

 A redundant brick Victorian workshop was repaired and re-modelled to create office accommodation as well as shower and amenity facilities for steel workers in the adjoining factory. McCalls make tensile steel components and these were incorporated into the design. A potentially gloomy deep plan office at first floor was turned to advantage by the installation of a stretched fabric tensile ceiling which floods the space with natural daylight.