Extension to Listed Building

This Listed building and former Courthouse had been converted to a small house and extended at lower ground level to the rear with a timber and glazed addition incorporating living accommodation. We were appointed to look at converting an existing loft space adding additional bedroom accommodation, but a pre-application process revealed this would not be supported. Therefore, alternative options were presented and a side extension proved to be the preferred option. The new addition aims to be diminutive with accommodation tucked into an under-croft level, appearing single-storey from the street. The architecture is also modern in style and broken away from the existing, but utilizing similar materials for visual continuity.

Arts and Crafts addition

Our clients had recently purchased a large detached property with an annexe building at the rear of their garden. They wanted to make this little building work for them and help fund extensions and improvements to their new home. The annexe was formerly a golf house ancillary to a golf course which had long since been developed as a housing estate. The main house itself is a well-proportioned arts and crafts home with original features of the period, but lacking in modern facilities to service large reception spaces. Our design for both buildings seeks to reference the materiality of the principle house, with its red clay-tile roofing, but eschewing vertical mullioned glazing and instead utilizing large-format modern versions.

Hillside extension

Our clients had recently purchased this mid-century gem with jaw dropping views overlooking the Derwent valley to the rear. The existing house is upside down, with bedroom on the lower level and clings to a steep slope with the rear garden a further level down. Space to the side of the house presented the most obvious location for an extension, replacing a dilapidated patio area. We designed a two-storey extension to tone in with the modern architecture, with large-format glazing to the south overlooking the valley and access out at lower-ground level from the master suite to a new terrace area.