Working with Listed Buildings

 Listed buildings are always interesting to work with and we have built up considerable experience in this field.

We have worked on many types of listed buildings including, field barns, urban and rural houses, monuments and follies.

We understand the principles of conservation and how to assess the value of a heritage asset and therefore how the balance between conservation and intervention can be crucial to generating re-use.

We also have experience of adding contemporary extensions to listed properties and have won awards for such work.

Technical Design

We produce fully detailed drawings once Planning and/or Listed Building Consent has been obtained. These drawings cover every aspect of the building including all finishes and materials. We work closely with our clients and ensure that they are fully involved in this process and therefore in control of all aspects of their project. These drawings are required to obtain Building Regulation approval and they also enable contractors to provide a fixed price quotation.

David Richards BSc (Hons)

Since graduation from further education I have gained experience of working on a variety of projects across different sectors.

I enjoy the challenge of meeting a client’s brief within the constraints that each project comes with.

I have a particular interest in sustainability and cost effective, economical design solutions.

Stable Block Conversion

A tired and worn-out modern stable building is transformed to create a beautiful new home.

Our clients owned the stables and hoped to convert them into a stylish new home. However, because the building was outside the area considered by The Local Planning Authority as suitable for residential development, they were insistent that any conversion would need be undertaken without significant alteration or extension.

As we were not able to increase the “footprint” of the building, we suggested that the roof could be extended to create a sense of arrival, a “port-cochere.” This would provide covered space for parking, deliveries, log storage and for outdoor dining.

For the interior, we put it to the planning authority that if we could not change the plan form, we could instead excavate part of the building. This allowed us to introduce a variety of interior spaces, such as double height rooms and galleried areas with upper level rooms accessed over a bridge across the ground floor living space.

You now arrive at the house under the “port-cochere” and enter through the fully glazed gable wall into a hallway flooded with light. From the hallway you can go down half a level to the kitchen, or up half a level to a gallery overlooking a full height living space. From the gallery a short bridge connects you to the first floor bedrooms.

Hillside view

This is a new private dwelling on a hillside in Oker. The site, whilst being restricted in terms of access and size, offers wonderful south facing views across the valley and to the hillside beyond. The village of Oker itself has an eclectic mix of building styles so there is no prevailing ‘style’. We felt that this would allow us to use a mixed palette of materials including timber boarding which would reflect the woodland backdrop.